Am inceput sa rasfoiesc astazi vechile notite din anii de facultate. Domnul profesor Miclea, unul dintre profesorii mei de suflet, avea un mod fascinant de a preda, prin urmare am revizuit putin notitele de la cursurile lui, pentru o reactulizare a informatiilor.

Ne-a vorbit in una din intalniri despre valori, drept urmare, m-am oprit putin sa va impartasesc cateva idei despre aceasta tema.

Valorile. Ce sunt valorile?

Valorile sunt ceea ce e important pentru noi. Ele creeaza motivatie, motivatia noastra inainte sa facem orice. Si tot ea ne determina sa ajungem la comportament.  Valorile au un continut specific si se formeaza ca o reactie naturala inceputa din frageda copilarie, pe care o manifestam legat de lucruri si evenimente, prin comportamentele de atractie sau respingere, fata de acestea.

Care sunt valorile tale?

Poate inca nici nu stii care sunt. Atunci exercitiul ce urmeaza te va ajuta sa le identifici sau chiar sa observi in ce masura ele mai sunt valabile sau nu. 

Iti poti face propria lista cu valori. E necesar doar sa fii atent la modul cum reactionezi in situatii limita si vei identifica lucrurile importante pentru tine.

alege din lista de mai jos 10 valori. Din acestea 10 taie 5 si raman 5. Din cele 5 ramase, taie 2, si raman 3 valori fara de care nu ai putea sa traiesti. Pe aceastea 3 ordoneaza-le intr-un clasament, in functie de importanta lor pentru tine, locul 1, 2, 3.

 

Responsabilitate Aventura Frumusete
Provocare Comunitate Competenta
Cultura Educatie Faima
Familie Libertate Adevar
Armonie interioara Autocunoastere Dezvoltare profesionala
Bani Bucurie Bunastare
Calitatea lucrurilor pe care le fac Calitatea relatiilor Calm
Competente Cunostinte Dezvoltare personala
Dragoste, afectiune Hobby-uri Independenta
Influenta Intelepciune Intimitate
Leadership Liniste sufleteasca Loialitate
Masculinitate Natura Onoare
Ordine Pace Prietenie
Puritate Putere Recunoastere
Relatii personale Respect de sine (Self-esteem) Sanatate
Sensul vietii Siguranta Siguranta locului de munca
Sinceritate Spiritualitate Stabilitate
Statut Statut intelectual

 

Simpla rostire a cuvintelor ce reprezinta valorile tale iti poate da un sentiment de verticalitate si putere interioara! 

Onorarea valorilor personale inseamna constientizarea si respectarea lor, integrarea lor in fiecare aspect al vietii tale. Un astfel de mod de raportare la valorile personale demonstreaza respect si valorizare de sine, conducand, implicit, la dezvoltarea stimei de sine si a sentimentului de implinire.

Tu ce esti dispus/a sa platesti pentru valorile tale? Poti spune ca o valoare te reprezinta, doar atunci cand ai platit un pret pentru ea sau esti dispus sa platesti. Altfel sunt doar vorbe care suna bine. Foarte important sa te uiti si la comportamentele care iti sustin valorile sau nu, pentru a ti le defini :)