Consilierea este un proces complex ce cuprinde o arie largă de intervenții care impun o pregătire profesională de specialitate. Psihologul este acel specialist care lucrează cu persoane care au nevoie să exploreze sau să depășească diferite stări sau situații cu care se confruntă în viața personală sau profesională, valorificând și dezvoltând resursele și potențialul acestora.

Scopul fundamental al consilierii psihologice este funcționarea psihosomatică optimă a persoanei.

Obiective:

  1. Promovarea sănatății și stării de bine.
  2. Dezvoltarea personală.
  3. Prevenție a neîncrederii în sine, a comportamentelor cu risc, a conflictelor interpersonale, a dificultăților de învățare, a situațiilor de criza, etc.

Filozofia relației dintre consilier și persoană consiliată se bazează pe doua asumpții fundamentale:

  1. Toate persoanele sunt speciale și valoroase pentru că sunt unice. Consilierul facilitează aceste conștientizări.
  2. Fiecare persoană este responsabilă pentru propriile decizii.  Psihologul este persoana căreia îi place să lucreze cu oamenii și pentru oameni și care caută să își îndeplinească potențialul uman; Împreună cu clienții săi, acesta explorează lumea acestora, oferindu-le ghidaj în identificarea resurselor și îndeplinirea dorințelor.

Putem să ne imaginăm procesul de dezvoltare personala ca o călătorie în care plecăm alături de cel ce dorește să se cunoască mai bine, cu valizele pline de instrumente și tehnici dar fără a ști însă unde vom ajunge exact. Pentru că drumul este destinația în acest proces.