In mai putin de o luna, viata multora dintre noi s-a schimbat complet. De la rutine pana la comportamentul adhoc, astazi privim spre aceasta scena numita viata iar actiunea pare ca se desfasoara intr-un ritm tot mai alert, intr-un ritm care ne este greu sa il intelegem. Daca acum cateva saptamani traiam zilele dupa un ritm stiut, cunoscut, astazi s-a pus totul pe pauza. O pauza pentru omenire. 

 

Pauza de la munca pentru foarte multi dintre noi, pauza de la socializare, de la natura, de la evenimente, de la visat cu ochii deschisi.

 

Pauza in care sa reflectam asupra ceea ce suntem si ceea ce facem, atat noi ca indivizi insa si noi ca societate.

 

Cum este pentru tine aceasta pauza de la viata obisnuita? Cum o gestionezi, cum te-ai adaptat? Multi dintre clientii mei alaturi de care lucrez in sedinte de psihoterapie online imi povestesc despre provocarile lor, despre momentele de deznadejde, dezechilibru, lipsa de speranta. Eu insami am unele momente de neincredere, lipsa de speranta si sens.

 

Incep astfel acest articol cu cateva recomandari care sper sa va fie utile astfel incat sa gestionati cat mai usor aceasta perioada, cu costuri cat mai mici. Nu voi spune "fara costuri", nu cred ca exista si este posibil sa fie asa. Este posibil insa sa invatam sa ne organizam si sa ne gestionam viata in izolare, pas cu pas, sa ne adaptam, sa cautam resurse. 

 

1. Normalizeaza-ti emotiile. Traim timpuri pe care generatia noastra si multe generatii inainte nu le-au mai intalnit si chiar daca poate ne-ar fi spus cineva ca urmeaza sa traim aceste evenimente, tot nu eram cu adevarat pregatiti. Acum suntem in terenul de lupta si trebuie sa dam tot ce avem mai bun. Frica, anxietatea, deznadejdea, ingrijorarea, tristetea, o paleta intreaga de emotii sunt mult mai activate in aceste zile si e firesc sa fie asa. Starea de incertitudine pentru ca nu stim cum evolueaza acest virus, cand se termina, este prezenta mereu lucru care amplifica emotiile negative. Este normal si firesc sa oscilam intre emotii negative si pozitive. Creierul nostru isi doreste sa ne tina in siguranta iar lipsa aceasta de predictibilitate este greu de gestionat pentru el, astfel cauta diverse strategii sa ne linisteasca.

 

2. Igiena comportamentala. Cauta strategii sa ne linisteasca urmarind stirile tot mai des si mai mult, respectand cu strictete regulile de igiena si dezinfectare, vorbind ore in sir la telefon cu cei apropiati despre situatia din tara. Toate acestea creierul le face incercand sa elimine cat mai mult necunoscutul. Va incurajez insa sa aveti o igiena comportamentala, atat de utila sa putem gestiona schimbarea aceasta din viata noastra. Sa putem sa ne pastram starea de bine sau sa o dezvoltam, este necesar sa stabilim o rutina a modului in care citim informatiile din presa. De cate ori pe zi, ce fel de stiri, cu cine le discutam. In absenta unei rutine si a unei discipline, vom citi dezorganizat si nelimitat iar emotiile negative se vor amplifica tot mai mult.

 

3. Igienizarea creierului. In momentul in care citim o stire, creierul rational o interpreteaza si ii da un inteles, fie de adevarat sau fals. Daca este fals, este imediat respinsa si uitata. Creierul emotional insa nu stie sa faca asta. In momentul in care citim un articol fals ca la noi in tara au murit de exemplu 1000 de oameni de coronavirus, in fix acel moment, creierul emotional preia informatia respectiv iti va genera o stare negativa. Pe fondul tensiunii deja asimilitate si inregistrate la nivelul corpului fizic, este mult mai predictibil sa se accentueze emotiile negative "cat ai zice peste" desi rational stim ce este fake si ce este adevarat (relativ). Drept urmare: alege 2 3 site-uri ca surse credibile din care sa te informezi cu privire la evolutia virusului la noi in tara, frecventa cu care faci asta, dupa care respecta programul pe care l-ai stabilit. Asta te va ajuta sa ramai mai optimist, cu o stare mai optimista si nu una plina de tensiune si teroare. 

 

4. Dezvolta-ti starea de bine. Starea de calm, de relaxare, se poate obtine prin exercitii de relaxare si mindfulness. Prin faptul ca iti gasesti o motivatie pentru toata aceasta situatie pe care o traiesti, ii dai un sens, ai un "de ce" pentru ea. Fie pentru ca iti doresti ca cei dragi tie sa nu sufere de pe urma comportamentului tau, fie pentru ca ai un vis si vrei sa te intorci la el o data ce viata revine la normalul ei, acum e necesar sa ramai calm si increzator ca o sa fie bine. Gaseste activitati pe care le poti face in casa, activitati care sa te bucure si sa iti dea un sens. De la petreceri cu muzica in sufragerie, pana la cantat pe balcon, pictat, desenat, jucat, toate sunt activitati care iti pot aduce o stare de bine.

 

5. Conecteaza-te. Cu tot ce conteaza pentru tine. Cu tine si cu divinitatea, prin exercitii de meditatie sau rugaciune, cu cei dragi daca locuiti in aceeasi casa, cu prietenii prin call-uri video pe skype, cu natura daca poti iesi in curte sau pe balcon la soare sau pur si simplu sa scoti capsorul pe geam si sa te inviorezi. Avem nevoie de emotie, mai mult ca oricand. Avem nevoie sa inlocuim teama, anxietatea, ingrijorarile cu emotii mai pozitive ca sa ne pastram starea de bine. 

 

Alege din lista de mai sus ce este pe intelesul tau si pune in practica.

 

Muncim pentru o stare de bine, cu atat mai mult in perioada de criza si incertitudine, insa e important sa stim ca ea se poate accesa si pastra.

 

Sa fiti intelegatori si darnici cu cei din jur. Toti avem momentele noastre de deznadejde dar si de curaj. 

 

Sa continuati sa visati, in fiecare zi. Sa aveti mantre care sa va ajute sa iesiti supravietuitori din aceasta incercare si nu victime. Supravietuitorii se intreaba ce fac cu ce a facut viata cu ei si o iau de la capat ori de cate ori este nevoie.

 

Va trimit in suflet picaturi de speranta, incredere, curaj si iubire. Sa le dati voie sa va cuprinda iar mai apoi sa dati mai departe din fiecare celorlalti.

 

Daca va pot fi partener de calatorie in aceasta perioada, va astept cu mult drag in cadrul sedintelor de psihoterapie online pe care le sustin.

 

Sanatate tuturor!