<< Există realitati pe care nu le putem evita. Una dintre ele este importanta respectului de sine. Indiferent de ceea ce admitem sau nu, nu putem fi nepăsători la ideea de autoevaluare. Cu toate acestea, ne putem îndepărta de ea dacă ne face sa ne simțim inconfortabil. Putem să declaram că suntem interesați doar de problemele practice și să ne îndreptăm atenția catre un meci de basebal, o sesiune de shopping sau o partida sexuală, ori un pahar cu alcool. Cu toate acestea, respectul de sine este o nevoie fundamentală a omului. Impactul său nu presupune nici intelegerea noastră , nici consimțământul nostru. Functioneaza undeva în interiorul nostru, cu sau fără știința noastră. Suntem liberi să încercăm să vedem dinamica respectului de sine sau sa o ignorăm în continuare dar în acest din urmă caz vom ramane un mister pentru noi înșine și vom suporta consecințele.

Prin respect de sine intelegem mai mult decat sensul prim al valorii propriei persoane, care in principiu este un drept dobanit la nastere de orice fiinta umana - scanteia pe care psihoterapeutii si profesorii incearca sa o aprinda la cei cu care lucreaza. Acea scanteie este doar anticamera respectului de sine. 

Respectul de sine, atunci cand exista la un nivel foarte inalt, este o experinta pe care suntem dispusi sa o traim. Mai precis, respectul de sine este:

  1. increderea in capacitatea noastra de a gandi, increderea in capacitatile noastre de a face fata provocarilor fundamentale ale vietii.

  2. increderea in dreptul nostru de a avea succes si de a fi fericiti, sentimentul ca valoram ceva, ca meritam si suntem indreptatiti sa ne evaluam nevoile si dorintele, sa ne realizam valorile si sa ne bucuram de roadele eforturilor noastre. 

Increderea in modul tau de a gandi si faptul ca stii ca valorezi ceva este esenta respectului de sine. 

Puterea acestei increderi in propria persoana consta in faptul ca este mai mult decat o judecata sau un sentiment. Este un element de motivare. Inspira modul de a te comporta.

In schimb, este afectat direct de modul in care actionam. Cauzele curg in ambele directii. Exista o legatura continua intre modul nostru de a actiona si respectul nostru de sine. Nivelul respectului de sine influenteaza modul in care actionam, iar modul in care actionam influenteaza respectul de sine. 

Daca am incredere in modul meu de a gandi si in rationamentul meu, exista sanse mai mari sa actionez ca fiinta care gandeste. Exercitarea capacitatii mele de gandire si constientizare adecvata a activitatilor mele fac ca viata mea sa fie mai buna. Acest lucru consolideaza increderea in modul meu de gandire. Daca nu am incredere in modul meu de a gandi, exista o probabilitate mai mare sa fiu pasiv din punct de vedere mental, sa constientizez mai putin activitatile mele si sa nu fac fata atat de bine dificultatilor. Atunci cand actiunile mele conduc la rezultate dezamagitoare sau dureroase, ma simt indreptatit sa nu am incredere in judecata mea. 

Cu un respect de sine mai mare exisa sanse mai mari sa fac fata dificultatilor. Cu un respect de sine scazut exista sanse mai mari sa ma dau batut sau sa incerc sa fac ceva, dar fara sa dau ce e mai bun din mine.

Valorea respectului de sine nu consta in faptul ca ne permite sa ne simtim mai bine ci si sa traim mai bine - pentru a reactiona in fata provocarilor si a oportunitatilor cu mult mai multe resurse si mult mai adecvat. 

Un respect crescut fata de sine cauta provocarea si stimularea reprezentate de stabilirea unor scopuri valoroase si solicitante. Atingerea unor asemenea scopuri alimenteaza respectul de sine. Un respect scazut fata de sine cauta siguranta lucrurilor familiare si nesolicitante. Stabilirea unor scopuri familiare si nesolicitante duce la scaderea respectului de sine. 

Cu cat este mai mare respectul de sine, cu atat tindem sa fim mai ambitiosi, nu neaparat din punct de vedere financiar sau al carierei, ci a ceea ce speram sa ni se intample in viata - din punct de vedere emotional, intelectual, creativ sau spiritual. Cu cat este mai scazut respectul de sine, cu atat mai mici sunt aspiratiile pe care le avem si cu atat mai putine vom realiza.

Cu cat este mai mare respectul de sine, cu atat comunicam mai deschis, mai onest si mai adecvat, deoarece credem ca modul nostru de a gandi este valoros si mai degraba adoptam claritatea decat sa o respingem. Cu cat respectul nostru fata de sine este mai scazut, cu atat comunicam mai greu, mai evaziv si mai inadecvat, din cauza nesigurantei legate de propriile ganduri si sentimente, dar si a anxietatii referitoare la raspunsul ascultatorului. 

Cu cat este mai mare respectul de sine, cu atat suntem mai dispusi sa avem relatii benefice si nu unele toxice. 

                            ___________________________________________

Avem tendinta sa ne simtim mai confortabil, mai “la-ndemana” cu persoane care au un nivel al respectului de sine asemanator cu al nostru.

                          ___________________________________________

Cu cat este mai sanatos respectul de sine, cu atat suntem mai dispusi sa-i tratam pe ceilalti cu respect, bunavointa si corectitudine - deoarece nu avem tendinta sa ii percepem ca pe o amenintare si deoarece respectul de sine este fundamentul respectarii celorlalti. Daca avem un respect sanatos fata de sine, nu interpretam rapid o relatie in termeni rauvoitori. Nu ii abordam pe ceilalti avand automat tendinta de respingere,  umilire, tradare. 

Contrar convingerii ca o orientare individualista determina acea persoana sa aiba un comportament antisocial, cercetarile au aratat ca un sens dezvoltat al valorii personale si autonomiei are legatura in mod semnificativ cu amabilitatea, generozitatea, cooperarea sociala si spiritul de ajutor reciproc. 

Nu este greu sa observi importanta respectului de sine in ceea ce priveste succesul relatiilor intime. Nu exista o bariera mai mare in calea fericirii romantice decat teama ca nu meritam dragostea si ca vom avea de suferit. Asemenea ganduri fac ca profetiile sa se materializeze.

Daca am  un sentiment ridicat de eficienta si valoare a propriei persoane si  cred ca pot fi iubit, atunci am si fundamentul pentru a-i aprecia si a-i iubi pe ceilalti. Relatia de dragoste este ceva firesc, bunavointa si grija sunt ceva firesc. Am ceva de oferit, nu simt ca imi lipseste ceva; am tipul acela de surplus emotional pe care il canalizez spre dragoste. Iar fericirea nu ma face sa devin anxios. Increderea in competenta si valoarea mea, dar si in capacitatea celuilalt de a vedea si de a aprecia aceste lucruri fac, de asemenea, ca profetiile sa se materializeze.

                            ________________________________________________

Nu exista o bariera mai mare in calea fericirii romantice decat teama ca nu meritam dragostea si ca vom avea de suferit.

                            ________________________________________________

Ceea ce trebuie sa facem cei mai multi dintre noi, indiferent cat de paradoxal ar putea suna, este sa avem curajul sa toleram fericirea fara sa nesabotam pe noi insine. 

                            _______________________________________________

Anxietatea provocata de fericire este ceva curent. Fericirea poate declansa voci interioare care sa ne spuna ca nu meritam acest lucru sau ca acest lucru nu va dura mult, ca vom da gres, ca parintii mei vor suferi sa auda ca sunt mai fericit decat au fost ei vreodata, ca viata nu este asa, ca toti ceilalti vor fi invidiosi sau ca ma vor uri, ca fericirea este doar o iluzie, ca daca nimeni nu este fericit eu de ce as fi?

Ceea ce trebuie sa facem cei mai multi dintre noi, indiferent cat de paradoxal ar putea suna, este sa avem curajul sa toleram fericirea fara sa ne sabotam pe noi insine, pana cand nu ne va mai fi frica si ne vom da seama ca nu ne va distruge. 

Mai mult, trebuie sa luptam cu acele voci distructive, nu sa fugim de ele; sa ne angajam intr-un dialog interior; sa le provocam pentru a afla motivele; sa raspundem cu atentie si sa evitam non-sensul, ca si cum am avea de-a face cu persoane reale si sa le diferentiem de vocea eului nostru de adult.>>

Articol scris dupa cartea "Cei 6 stalpi ai increderii in sine' scrisa de Nathaniel Branden. 

Citeste mai departe partea a doua din tema "Respectul de sine".