La fel cum Pământul trebuie desțelenit înainte de a fi plantat, așa cum buruienile trebuie plivite înainte de a semăna, la fel și omul: trebuie să reteze toate obiceiurile proaste atât pe plan comportamental cât și pe planul mental atunci cand își dorește o schimbare. Schimbarea poate să fie uneori dificilă, dar nu imposibilă. 

 

Înainte de a aborda procesul de schimbare pentru scăderea în greutate, este necesar să urmezi câțiva pași.

 

Trebuie să te simți motivat, să știi ce vrei, ce nu vrei și în ce măsură vrei asta. În această privință, putem urma  învățătura unui călugăr budist. Un om voia să afle de la el cum ar putea să ajungă la înțelepciune. Călugărul l-a dus lângă o mlaștină și l-a vârât cu capul sub apă până la î-l sufoca. Apoi i-a dat drumul și l-a întrebat ce-și dorea cel mai mult când era cu capul sub apă. “Să respir” a spus acesta. Ei bine, a spus călugărul, când îți vei dori înțelepciunea cu tot atâta putere cu cât îți doreai să respiri, atunci o vei primi. 

 

La fel, daca aspiri la încrederea în tine însuți si la o iubire de sine, dacă ai voință puternică să te schimbi, ești pe calea cea bună. Dacă vrei să te transformi, dacă ai intenția să-ți regăsește încrederea în tine , dorește-ți-o cu adevărat: nu te încurca cu bagaje inutile, aruncă îndoială, alungă perplexitatea, nu te împiedica în “dacă” și “dar”. Dorește-ți cu adevărat ceea ce dorești, fără ambiguitate. Trebuie să crezi în resursele tale, să te autoîndemni. Mobilizează-ți toată energia și concentrează-ți întreagă minte în acest scop. Eliberează-te de de vechile legături, oferă-ți o nouă alegere.

 

Dacă încrederea în sine se învață, se dezvoltă, este mai ușor să te schimbi pe tine însuți decât să schimbi lumea sau să aștepți ca toți ceilalți să se schimbe. 

 

Iată câteva idei practice pentru dezvoltarea încrederii în sine: 

  1. Reordonează-ți prioritățile: fii conștient că nici o ființă nu poate reuși totul în același timp. Vei evolua doar atunci când vei accepta posibilitatea eșecului. Evident, asta nu înseamnă că eșecurile trebuie căutate cu lumânarea. Este chiar mai bine să încerci să le ocolești, dar dacă ele apar, încetează să te mai condamni, alungă ideea micimii proprii. Pierderea în greutate se face pas cu pas. Puțin câte puțin, în fiecare zi.

  2. Fii conștient că nimeni nu poate realiza totul deodată. Socotește erorile vechi ca ceea ce sunt ele cu adevărat - erorile trecutului. Mâine este o altă zi. Eliberează-te de trecut, interesează-te de prezent. Nu mai tot medita la neîmplinirile tale. Uită dureroasele “dacă aș fi putut” “Dacă aș fi știut”. Acordă-ți permisiunea de a relua, de a reîncepe, acceptă imperfecțiunea. 

  3. Dacă sarcina este dificilă, complicată, nu-ti  pierde curajul, perseverează și progreseaza pe etape. Fiecare minisucces te va conduce spre succesul final.Puțin câte puțin, în fiecare zi.

  4. Fă echipă cu părțile tale vulnerabile. Indivizii care au încredere în ei înșiși sunt capabili să-si accepte și mai ales să identifice zonele vulnerabile și chiar să profite de ele.

  5. Identifică laturile pozitive ale personalității tale. Concentrează-te asupra calităților, îți vei ameliora imaginea. Dacă încetez să îți alimentez tendințele negative, lipsa de autostima va scădea iar încrederea în tine va crește. 

  6. Definește-te altfel decât prin părțile negative. Caută aurul în tine nu zațul. Fii mândru că ești proprietarul anumitor resurse și acceptă să te simți bine în propria piele. Cu siguranță ai reușit să faci câteva lucruri în viață până acum, află momentele și experiențele în care ai fost mândru de tine. 

  7. Extrage-ți forța, încrederea din situațiile bine conduse, din evenimentele reușite, te vei simți mai puternic. Oricât de mărunte ar fi, pune-ți în valoare succesele, fie că e vorba de omletă gustoasă, fie de arta de a găti o rețetă complexă.. Reevaluează-ți trecutul, păstrează din el ce este pozitiv, fără vreo falsă rușine. Căutând vei găsi. Inventariază-ți lucrurile pe care știi să le faci, resursele pe care le deții.

 

Si așa cum spune un proverb chinezesc, nu putem împiedica păsările nenorocirii să zboare, dar le putem împiedica să își facă cuib în părul nostru. Încetează să crezi că există în tine o forță care atrage obligatoriu experiențe dureroase, neplăcute, penibile. Încetează să personalizezi, să crezi ca să ți se întâmplă numai ție. 

 

La fel de important pentru dobândirea încrederii în sine este fixarea unor obiective. Persoanele care nu au încredere în ele însele au obiective inerente sau nu au deloc obiective. Fără un scop în viață semeni cu o corabie fără căpitan și fără destinații. Nu poți decât să eșuezi. Fixarea unui scop îți dă o rațiune de a trăi, îți furnizează o direcție, îți permite mobilizarea. Poți atunci să alegi ce vrei să faci și cum o vei face. Numeroase studii au arătat că indivizii care un scop sunt mai fericiti și reușesc mai bine decât cei care sunt lipsiți de ele. 

 

Tu ce scop oferi dorinței tale de a slabi? Pentru ce o faci?

 

Dacă îți exprimi în mod pozitiv obiectivele, îți vei optimiza convingerea, voința de a acționa și de a reuși. Să-ți formulezi pozitiv gândurile înseamnă să crezi deja în propriile posibilități. 

 

Curaj, variante există! 

 

Bibliografie:

  1. Cum sa îți întărești încrederea în tine, Marie Haddou 

  2. Manualul stimei de sine - Glenn R. Schiraldi

  3. Încrederea în sine. O filosofie, Charles Pepin

Un bun profesionist alături de care colaborez pe partea de nutriție si dietetică este Anca Boancă. O gasiti AICI.