<< Există realitati pe care nu le putem evita. Una dintre ele este importanta respectului de sine. Indiferent de ceea ce admitem sau nu, nu putem fi nepăsători la ideea de autoevaluare. Cu toate acestea, ne putem îndepărta de ea dacă ne face sa ne simțim inconfortabil. Putem să declaram că suntem interesați doar de problemele practice și să ne îndreptăm atenția catre un meci de basebal, o sesiune de shopping sau o partida sexuală, ori un pahar cu alcool. Cu toate acestea, respectul de sine este o nevoie fundamentală a omului. Impactul său nu presupune nici intelegerea noastră , nici consimțământul nostru. Functioneaza undeva în interiorul nostru, cu sau fără știința noastră. Suntem liberi să încercăm să vedem dinamica respectului de sine sau sa o ignorăm în continuare dar în acest din urmă caz vom ramane un mister pentru noi înșine și vom suporta consecințele.

 

Prin respect de sine intelegem mai mult decat sensul prim al valorii propriei persoane, care in principiu este un drept dobanit la nastere de orice fiinta umana - scanteia pe care psihoterapeutii si profesorii incearca sa o aprinda la cei cu care lucreaza. Acea scanteie este doar anticamera respectului de sine. 

 

Respectul de sine, atunci cand exista la un nivel foarte inalt, este o experinta pe care suntem dispusi sa o traim. Mai precis, respectul de sine este:

  1. increderea in capacitatea noastra de a gandi, increderea in capacitatile noastre de a face fata provocarilor fundamentale ale vietii.

  2. increderea in dreptul nostru de a avea succes si de a fi fericiti, sentimentul ca valoram ceva, ca meritam si suntem indreptatiti sa ne evaluam nevoile si dorintele, sa ne realizam valorile si sa ne bucuram de roadele eforturilor noastre. 

Încrederea în modul tău de a gândi și faptul că știi că valorezi ceva este esența respectului de sine.>>

 

Te invit să asculți în continuare acest material pentru mai multe detalii!