Cabinet

Te-ai obișnuit cu ideea că vrei să mergi la psiholog pentru a-ți explora problemele cu ajutorul acestuia. Ți-ai făcut chiar curaj și ai început să cauți informații pentru a te decide cine ai vrea să fie psihologul tau.

Te întrebi însă, cum vor fi ședințele cu psihologul? Îți voi detalia mai jos câteva informații care îți pot fi de ajutor în decizia pe care ai luat-o.

 

Psihoterapia înseamnă relație, înseamnă să găsești în fața ta o persoană cu care rezonezi și care te poate însoți într-o călătorie de explorare și de vindecare pentru minte, corp și suflet. Psihoterapia înseamnă învățare și dezvățare, înseamnă iubire față de sine și de ceilalți, înseamnă a-ți da voie să fii tu cel care ești deja, în cea mai bună versiune a ta!

 

Ședința cu psihologul oferă un mediu securizant în care se respectă niste reguli bine stabilite, care fac posibilă această întâlnire specială: între tine, cel care dorești să pornești într-o călătorie și psiholog, cel care îți va fi alături în această aventură de cunoaștere. 

 

Ședințele au o anumită frecvență, după un anume program stabilit de comun acord. Îți este protejată confidențialitatea, intimitatea, vulnerabilitatea. Tu esți persoana cea mai importantă din discuție iar atenția psihologului este îndreptată doar spre tine și nevoile tale pentru a te ajuta în rezolvarea problemelor.

 

O ședință are o durată de o oră jumatate. Programările se fac din timp iar anularea lor cu cel putin 24 de ore înainte. Tot ce împărtășești este strict confidențial, în afara acelor excepții legale de încalcare a confidențialității când anumite instituții ale statului solicită informații într-o anchetă în desfășurare privitoare la persoana în cauză, când pacientul se pune pe sine sau pe alții în pericol, când pacientul este minor și părinții solicită informații.

 

Psihologul este o persoană neutră, imparțială, care susține și ghidează clientul în investigarea și analizarea problemelor și facilitează procesul de explorare a resurselor clientului în găsirea unor soluții optime pentru reglarea unor disfuncționalități din plan personal sau profesional. Relația dintre psiholog și persoana consiliată este una de alianță, de participare și colaborare reciprocă (Ivey, 1994).

 

În ședințele psihologice, la fel ca atunci când pornești la un drum lung pe care vrei să îl parcurgi responsabil, găsești suportul necesar pentru a identifica, alături de psihologul tău pe care l-ai ales partener de drum:

- care este punctul din care pornești

- unde ai nevoie să ajungi, încotro te îndrepți

- cum pleci la drum

- ce anume poți să faci ca să reușești să ajungi unde ți-ai propus

 

Însoțirea poate fi oferită de o persoană care este antrenată în a fi lângă cel care intră în procesul de dezvoltare personală. Însoțirea înseamnă a nu interveni major în procesul celuilalt, ci doar a ghida procesul, oferind intrumente de lucru, întrebări țintite, feedback și reflectare.

 

Timpul necesar pentru psihoterapie este decis împreună cu psihologul în urma evaluării și analizei făcute pe marginea problemei pentru care soliciți ajutorul. Se încheie un acord care marchează angajamentul ambelor părți în asumarea responsabilității pentru schimbarea dorită. Acest timp variază de la caz la caz în funcție de specificul problemei, al persoanei, al motivației pentru schimbare.

 

Daca mai ai nelămuriri sau întrebări, aștept cu drag să îmi scrii pe adresa contact@cosminapop.com

 

Apelarea la serviciile unui psihoterapeut  nu reprezintă un semn de slăbiciune ci dimpotrivă, arată un semn de maturitate, de conștientizare că lucrurile nu merg așa cum am dori și este foarte „sănătos” să cerem suport.

 

Competența de psihoterapeut îmi oferă posibilitatea de a lucra cu adolescenții și adultii – individual, cupluri și familii.