Întrebări Frecvente

  1. Psihoterapie sau consiliere?

    Cei doi termeni sunt folositi adesea ca sinonimi. Totusi psihoterapia si consilierea se deosebesc ca durata, tehnica si ca impact asupra persoanei.

    Psihoterapia presupune de obicei un numar mai mare de sedinte si o interventie mai profunda asupra personalitatii. Consilierea, in schimb, se asociaza cu o atitudine suportiva din partea consilierului, cu oferirea unor sugestii si interventii centrate pe comportament, cu o frecventa relativ mai scurta a sedintelor.

  2. Cat dureaza sedintele?

    Un program terapeutic complet dureaza, in medie, intre 10 – 30 de sedinte, cu o frecventa saptamanala si o durata de 90 de minute in psihoterapia individuala, 150 de minute pentru psihoterapia de cuplu.

    Durata este diferita in functie de problemele cu care persoana se confrunta si de gradul de responsivitate si implicare in terapie. Este dificil de precizat de la inceput de cate sedinte va fi nevoie, insa pe parcurs acest aspect va fi mai usor de sesizat de catre client.

     

  3. De unde stiu daca terapia a avut succes sau nu?

    La inceputul terapiei psihoterapeutul stabileste impreuna cu clientul cateva obiective clare – „contractul terapeutic” care permite evaluarea progresului in timp.

    Ce inseamna progres din punct de vedere psihologic?

    • Ti-ai explicat cauzele anumitor comportamente personale sau ale celorlalti.
    • Devii mai constient de motivatiile  care iti determina patternuri comportamentale sau relationale.
    • Intelegi dinamica emotiilor, ce le genereaza, cum pot fi controlate.

     

  4. Care este diferenta intre psihiatru, psiholog si psihoterapeut?

    Psihiatrul este absolventul unei facultati de medicină si specializat in psihiatrie.  In competenta sa intra prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor psihice. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihiatru este prescrierea medicatiei potrivite. Psihiatrul recomanda in anumite cazuri si sedinte de psihoterapie la fel cum psihoterapeutul poate recomanda clientului un psihiatru daca este utila interventia.

    Psihologul este absolventul unei facultati de psihologie si specializat in domenii diferite: psihologie clinica, educaţionala, organizationala etc. In competenta sa intra studiul psihicului si al comportamentului uman, testarea psihologica, investigarea si recomandarea unor modalitaţi de soluţionare a diferitelor probleme psihologice.

    Psihoterapeutul este specialistul (de exemplu medic sau psiholog) cu o formare postuniversitara in psihoterapie. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihoterapeut difera in funcţie de scoala terapeutica careia ii apartine: conversatia terapeutica, psihodrama, terapie cognitiv comportamentala (CBT), hipnoza, interventia prin arta, terapie existentiala, etc.

  5. Ce se intampla daca nu pot veni la o sedinta?

    Daca doresti amanarea sedintei, esti rugat sa anunti (cand este posibil) cu 24 ore inainte de sedinta.

    Zilele si orele programarilor se stabilesc de comun acord.

    Aceste aspecte prestabilite si discutate in prima intalnire au un rol important in structurarea relatiei terapeutice si participarea activa in procesul schimbarii.