Respectul de sine ca nevoie de baza 

*citeste si prima parte a articolului Respectul de sine

<< Daca puterea respectului de sine deriva din faptul ca este o nevoie profunda, atunci ce inseamna exact o nevoie?

O nevoie este un element necesar pentru functionarea noastra eficienta. Nu vrem mancare si apa, ci avem nevoie de ele; fara ele murim. Cu toate acestea, avem si alte nevoi nutritionale, cum ar fi calciul, al carui impact este mai putin direct si dramatic. In unele regiuni din Mexic, solul nu contine deloc calciu. Locuitorii din aceasta regiune nu mor, dar cresterea lor este incetinita, in general au anemie si sunt supusi aparitiei unor boli cauzate de lipsa calciului. Capacitatea lor de a functiona corect este diminuata. 

Respectul de sine este mai degraba o nevoie asemanatoare calciului. Daca lipseste intr-o masura mare, nu murim neaparat, dar capacitatea noastra de functionare este afectata. 

Sa spunem ca respectul de sine este o nevoie inseamna sa spunem ca:

  • are o contributie importanta in procesul vietii 

  • este indispensabil pentru dezvoltarea normala si sanatoasa

  • este valoros pentru supravietuire

Trebuie notat ca, in unele cazuri, lipsa respectului de sine conduce la deces in mod direct - de exemplu, o supradoza de droguri, conducerea fara precautie a automobilului, faptul ca stai langa un sot care te abuzeaza, participarea la lupte de strada, etc. Cu toate acestea, pentru cei mai multi dintre noi consecintele lipsei de respect de sine sunt mai subtile, mai putin directe, mai ocolite. Se poate sa avem nevoie de capacitate de reflectie si auto-analiza pentru a aprecia modul in care cele mai profunde convingeri pe care le avem despre noi insine ni se dezvaluie in mii de moduri care se adauga destinului nostru.

Un respect neadecvat fata de sine se poate dezvalui atunci cand nu-ti alegi bine partenerul de viata, un mariaj care iti aduce doar frustrari, o cariera care nu duce nicaieri, aspiratii care, cumva, sunt intotdeauna sabotate, idei care mor in fasa, o inabilitate misterioasa de a se bucura de succes, un mod de alimentare si de trai distructiv, anxietate sau depresie cronica. Pe scurt, o viata care nu e altceva deca un lung sir de infrangeri, pentru care singura consolare este, probabil, trista propozitie “parca e cineva fericit”.

Cand respectul de sine este scazut, rezistenta noastra in fata adversitatilor vietii este diminuata. Exista sanse mult mai mari sa ne dam batuti in fata sentimentului tragic al existentei si al senzatiei de neputinta. Lucrurile negative au o influenta mult mai mare asupra noastra decat cele pozitive. Daca nu credem in noi insine, nici in eficienta si nici in calitatile noastre, universul este un loc fragmentat.

_________________________________________________

Persoanele care au un respect crescut fata de sine pot fi cu siguranta puse la pamant de necazuri, dar au o capacitate mai mare decat ceilalti de a se ridica si de a-si reveni.

__________________________________________________

Din acest motiv am ajuns la concluzia ca un respect pozitiv fata de sine este de fapt, sistemul imunitar al constiintei, oferind rezistenta, putere si capacitatea de refacere. Asa cum un sistem imunitar puternic nu garanteaza ca persoana respectiva nu se va imbolnavi, dar o face mult mai putin vulnerabila in fata bolilor si mai bine echipata pentru a preveni maladiile, asa si un respect sanatos fata de sine nu garanteaza ca persoana respectiva va suferi de anxietate sau depresie in fata dificultatilor vietii, dar o face mai putin susceptibila si mai bine inzestrata pentru a face fata, a-si reveni si a trece mai departe peste aceste dificultati. Persoanele care au un respect crescut fata de sine pot fi cu siguranta puse la pamant de necazuri, dar au o capacitate mai mare decat ceilalati de a se ridica si de a-si reveni. 

____________________________________________

Daca scopul este sa dovedesc ca sunt suficient, proiectul se va desfasura la infinit …. deoarece batalia a fost deja pierduta in ziua in care m-am hotarat sa incep o asemenea lupta.

_________________________________________________

Desi un respect scazut fata de sine reduce capacitatea de a ajunge la niste realizari reale, chiar si la cele mai talentate persoane, nu este obligatoriu sa se intample asa. Este sigur insa ca reduce capacitatea de a fi satisfacut. Este o realitate dureroasa, dar cei care au avut realizari marete o cunosc foarte bine. Iata ce a intrebat un om de afaceri: De ce durerea pe care o resimt cand am cate un esec este mult mai intensa si dureaza mai mult decat placerea pe care o resimt atunci cand am cate un succes, chiar daca am avut mult mai multe succese decat esecuri? De ce fericirea dispare atat de repede, iar durerea dureaza atat de mult? Un minut mai tarziu a adaugat: “vad in minte fata tatalui meu care isi bate joc de mine si ma ridicularizeaza”. Si-a dat seama ca misiunea subconstienta a vietii lui nu era aceea de a demonstra cine este, ci  de a-i arata tatalui sau ca poate realiza ceva in viata. 

Daca scopul meu este sa dovedesc ca sunt “suficient”, proiectul se va desfasura la infinit - deoarece batalia a fost deja pierduta in ziua in care m-am hotarat sa incep o asemenea lupta. Asa ca intotdeauna va exista “inca” o victorie - inca o victorie, inca o promovare, inca o cucerire sexuala, inca o bijuterie, o casa mai mare, o masina mai scumpa, etc.>> 

Articol scris dupa cartea "Cei 6 stalpi ai increderii in sine' scrisa de Nathaniel Branden. 

Ramai aproape, seria articolelor "Respectul de sine" continua!